menu search
brightness_auto
more_vert
İyi akşamlar; emekli maaşımı aldığım bankadan kredi çekmiştim ama ödeyemedim bu yüzden maaşımın hepsine bloke koymuşlar maaşımı alamıyorum . Sanırım kredi çekerken imzaladığım kağıtta izin verdiğimi düşünüyorum . Ama bana hiç bir şekilde bilgi verilmedi.,itiraz edip maaşımın bir kısmını tekrar alma şansım var mı ? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

1 cevap

more_vert

Aşağıdaki örnek Yargıtay kararındaki açıklamada olduğu gibi çektiğiniz krediyi banka size emekli maaşınız teminat gösterildiği için vermişse yapılan işlem doğrudur. 

Hemen belirtilmelidir ki, davacının bankadan aldığı kredi borcunu sözleşme şartlarına uygun olarak ödememesi halinde sözleşme gereğince kullandırılan kredinin teminatı olarak maaşından kesinti yapılmasını kabul etmesi ve diğer teminat öngören hükümlerin sözleşmeye konulmasına rıza göstermesinin haksız şart olarak kabulü de mümkün değildir. Zira davacı yürürlükteki bu yasaları bilerek sözleşmenin her sayfasını ayrı ayrı imzalamış olup, serbest iradesi ile sözleşme şartlarına uygun olarak kredi borcu taksitlerinin bankadan aldığı maaşından kesilmesi için talimat verdiğine göre artık sözleşmenin söz konusu hükmünün müzakere edilerek kararlaştırılmadığı söylenemez.

Ayrıca bankanın yaptığı işlemin sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerin dürüstlük kuralına aykırı düşecek şekilde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olduğu kabul edilemez. Davacının bankadan kullandığı kredi borcunu sözleşme şartlarına uygun olarak ödemesi zorunludur. Davacının taksitlerin maaşından ödenmesini ihtirazı kayıtsız kabul edip daha sonra dava açıp blokenin kaldırılmasını istemesi hakkın kötüye kullanılması olup iyiniyet kurallarıyla bağdaşmaz (TMK m.2). Tüketici haklı bir sebep olmadan sözleşmeyi tek taraflı feshedemez, ifası yapılmış bedellerin iadesini isteyemez, bu şekilde edimin tek taraflı geri istenmesi de hukuken himaye göremez. Aksi halde, kredi isteyen kişinin mali durumu ve maaş gelirine göre borcunun ödenebileceği güvencesiyle kredi veren bankanın alacağının imkânsızlaşması, kötü niyetli bir kredi borçlusunun borcunu hiç ödememesi gibi bir sonuç

doğacaktır.

thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
more_vert
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Son bir soru affınıza sığınırarak; krediyi maaşımdan kestikleri için ana paradan da düşerler mi yoksa sadece faizini mi keserler. Yani her ay faiz eklenir mi borcuma..
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
...